Meet Vu Nguyen Hong Ngoc

Vu Nguyen Hong Ngoc

A Vietnamese translation of this article is available at the bottom of the page.

The Center for Innocent Children

Visiting the Center for Innocent Children (Trường Khuyết Tật Bé Thơ) in Vietnam during the 2017 Thanksgiving holiday and last Christmas has been a true blessing. Though spending only a few hours at the center, these precious moments sparked something that has made the days and months that follow more meaningful.

During our last visit, Hannah’s friends brought sandwiches and milk for everyone, we gifted each child a bag of traditional American candies, and on behalf of our 90 donors, we entrusted the funds raised throughout 2018 to the center.

Seeing the children smile and enjoy the festivities was the best Christmas gift anyone could have hoped for.

Every child at the center has their own story. It is a story that often begins in suffering and despair. However, it is also a story of resurgence and hope, as the center offers these children a path to a better life. Each story is touching and worth sharing, from the circumstances that brought them to the center, to the beautiful child they become throughout their journey.

Meet Vu Nguyen Hong Ngoc

Today, I would like to share with you the story of Vu Nguyen Hong Ngoc, who has been at the center since she was three days old.

Ngoc’s mother was only fifteen when she became pregnant. Poor, underprivileged, and vulnerable, she was afraid of her family and what would happen if they found out about her condition. So, she ran away from home with the intent of getting an abortion.

The young girl contemplated the idea of aborting her pregnancy time and time again, knowing that it was impossible for her to return home to begin her newfound life as a mother. Despite having obtained the money necessary to get the abortion, she had a difficult time following through with her plans. 

Not sure what to do or where to go, she turned to a friend who introduced her to Sister Maria Daniel Vu Thi Vinh. Wishing to provide abandoned or orphaned children with opportunities for a happier, healthier, and more rewarding life, Sister Vinh founded the Center for Innocent Children in 1990. And to this day, she offers disadvantaged children shelter, sends them to school, and encourages them to obtain a vocational education.

After much thought and consideration, the young girl decided to stay at the center and see her pregnancy through. Sister Vinh cared for her until the day the baby was born.

Ngoc, was born on March 23rd, 2015, and has been living at the center ever since. Sadly, her mother left the center shortly after giving birth and never returned to visit her child.

Today, Ngoc is four-years-old and is attending kindergarten. Despite being abandoned by her mother, she is surrounded by loving people who are doing everything they can within their means to give her a decent childhood and a chance at a better life.

Ngoc, like most young girls her age, loves to express herself. She wears pretty clothes, plays with her friends, as well as enjoys drawing and playing with toys. But my most enduring memory of Ngoc is her willful yet tender personality. She loved being held while eating her candies and wouldn’t let go. I didn’t want to let go either.

“Sometimes the smallest things take up the most space in your heart.” Winnie The Pooh

When we eventually parted ways, Ngoc crossed her thumb and index finger so that her fingertips formed the shape of a heart. This little hand gesture – that no words could have better expressed – is etched in my memory forever.


How Can You Help?

“It is easier to build strong children than to repair broken men.” Frederick Douglass.

Donate

The children from the Center for Innocent Children – like Ngoc, Mai, and the twins – come from many places with different backgrounds and contexts. They have unique personalities and various needs. With our continued support, Sister Vinh will be able to carry forward her quest to help these deserving children. Please consider joining us on this journey by contributing to the Happy Planet Children fundraiser.

Get Involved

Children need champions! Get involved, speak out, volunteer and give every child a fair chance to succeed. We’re looking forward to connecting with you online or in person and joining forces on Facebook and LinkedIn. Please don’t hesitate to contact us if you have any questions or would like to make an offline donation.

Related Stories


Vietnamese Translation

by Ngoctan Trinh

Trường khuyết tật Bé Thơ

Chúng tôi rất may mắn đã đến thăm Trung tâm dành cho trẻ em mồ côi (Trường khuyết tật Bé Thơ) tại Việt Nam trong dịp lễ Tạ ơn 2017 và Giáng sinh 2018.  Mặc dù chỉ dành được một vài giờ ở trung tâm, nhưng những khoảnh khắc quý giá này đã khiến những ngày tháng tiếp theo của chúng tôi trở nên ý nghĩa hơn.

Trong chuyến thăm vừa qua của chúng tôi, những người bạn của Hannah đã mang bánh sandwich và sữa cho tất cả các em, chúng tôi tặng các em bánh kẹo và đồ chơi. Cũng thay mặt cho 90 nhà bảo trợ, chúng tôi đã trao tận tay số tiền gây quỹ trong suốt năm 2018 cho trung tâm. Chắc hẳn hầu hết mọi người trong chúng ta đều mong ước có cơ hội để cùng chung vui và nhìn thấy các em sung sướng, tươi cười thửơng thức bữa tiệc Giáng Sinh và hạnh phúc với những món quà nho nhỏ.

Mỗi em ở trung tâm này đều có câu chuyện của riêng mình. Đó là một câu chuyện hầu hết bắt đầu trong đau khổ và tuyệt vọng. Tuy nhiên, đó cũng là một câu chuyện về sự hồi sinh và hy vọng, vì trung tâm đã cung cấp cho những trẻ em này một con đường dẫn đến cuộc sống với tương lai tốt hơn.

Mỗi câu chuyện của các em đều rất cảm động và đáng để chia sẻ, từ hoàn cảnh đưa các em đến trung tâm để trở thành những đứa trẻ xinh đẹp và huớng thiện.

Gặp em Vũ Nguyễn Hồng Ngọc,

Hôm nay, chúng tôi muốn chia sẻ với bạn câu chuyện về Vũ Nguyễn Hồng Ngọc, em đã ở trung tâm từ khi mới sanh ra đời được 3 ngày.  Mẹ Ngọc chỉ mới mười lăm tuổi khi mang bầu. Trong hoàn cảnh cô đơn, thiếu thốn và lo âu, cô rất sợ gia đình hay biết và liệu điều gì sẽ xảy ra nếu họ phát hiện ra tình trạng mang thai của cô. Vì vậy, cô bỏ nhà ra đi với ý định phá thai. Cô gái trẻ đã suy nghĩ về ý tưởng phá thai hết lần này đến lần khác, vì biết rằng cô không thể trở về nhà để bắt đầu cuộc sống làm mẹ. Mặc dù đã kiếm được số tiền cần thiết để phá thai, cô đã rất khó khăn để thực hiện theo kế hoạch của mình.

Không biết phải làm gì hay đi đâu, cô quay sang một người bạn giới thiệu cô với Sơ Maria Daniel Vinh. Sơ luôn mong muốn mang đến cho những đứa trẻ bị bỏ rơi hoặc mồ côi cơ hội có một cuộc sống hạnh phúc hơn, khỏe mạnh hơn và hữu ích hơn. Từ ý tưởng đó Sơ Vinh đã thành lập Trung tâm Trẻ em mồ côi vào năm 1990. Và cho đến ngày nay, Sơ cung cấp cho trẻ em có hoàn cảnh khó khăn, gửi chúng đến trường và khuyến khích học tập để các em được một nền giáo dục tốt và hy vọng nghề nghiệp vững vàng.

Sau nhiều suy nghĩ và cân nhắc, cô gái trẻ quyết định ở lại trung tâm và chờ ngày sanh nở. Sơ Vinh chăm sóc cô cho đến ngày em bé chào đời. Hồng Ngọc, sinh ngày 23 tháng 3 năm 2015 và sống tại trung tâm kể từ đó. Đáng buồn thay, mẹ em đã rời khỏi trung tâm ngay sau khi sanh và không bao giờ quay lại thăm con.

Hôm nay, Ngọc bốn tuổi và đang học mẫu giáo. Mặc dù bị mẹ bỏ rơi, em được bao quanh bởi những người tốt, luôn yêu thương và đang nỗ lực làm mọi thứ để mang đến cho em  một tuổi thơ tươi đẹp và cơ hội có một cuộc sống tốt hơn.

Ngọc, giống như hầu hết các em bé ở độ tuổi của em, thích mặc quần áo đẹp, chơi với bạn bè, cũng như thích vẽ và ao ước có nhiều đồ chơi. Một điều đã làm tôi nhớ nhất về em Ngọc là tính cương quyết mà rất dịu dàng của em ấy. Em thích được ôm trong lòng khi ăn kẹo và không muốn rời khỏi vòng tay tôi. Tôi cũng không muốn buông em ra khỏi vòng tay mình. 

“Đôi khi những điều nhỏ nhặt nhất chiếm nhiều không gian nhất trong trái tim bạn.” Winnie The Pooh

Cuối cùng khi chúng tôi chia tay, Ngọc bắt chéo ngón tay cái và ngón trỏ của em ấy để đầu ngón tay em ấy tạo thành hình trái tim. Cử chỉ ngón tay nhỏ bé này thật không có từ nào có thể diễn tả tốt hơn, nó đã được khắc sâu mãi mãi trong trí nhớ của tôi.

Bạn có thể giúp đỡ như thế nào?

“Dễ dàng xây dựng những đứa trẻ mạnh mẽ hơn là sửa chữa những người đàn ông hư.” Frederick Douglass

Ngọc và những trẻ em khác tại trung tâm đã đến từ nhiều nơi với hoàn cảnh và tình trạng khác nhau. Mỗi em đều có cá tính độc đáo và nhu cầu khác nhau. Với sự hỗ trợ liên tục của chúng tôi, Sơ Vinh sẽ có thể tiếp tục nhiệm vụ cao cả của mình để giúp đỡ những trẻ em xứng đáng này.

Hãy tham gia cùng chúng tôi trên hành trình này bằng cách đóng góp cho Happy Planet Children 2019. Bằng cách quyên góp cho quỹ từ thiện này, bạn đang đưa ra tuyên bố rằng mặc dù bị gia đình bỏ rơi hay mồ côi vì cha mẹ qua đời, những trẻ em này xứng đáng có một tuổi thơ lành mạnh, được  giáo dục và có cơ hội huởng mộtcuộc sống tốt hơn.

Sự giúp đỡ của bạn sẽ tạo nên sự khác biệt cho cuộc đời của các em.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s