Meet Vũ Thị Xuân Mai

Vũ Thị Xuân Mai

A Vietnamese translation of this article is available at the bottom of the page.

Every child has their own story. At the Center for Innocent Children (Trung Tâm Bé Thơ), it is a story that often begins with suffering and despair. However, it is a story that turns into resurgence and hope, as the center offers these children a path to a better life. From the circumstances that brought them to the center, to the beautiful child they become throughout their journey, each story is worth sharing.

I met Vũ Thị Xuân Mai during my first visit to the center. We couldn’t communicate through words as I don’t speak Vietnamese and she doesn’t speak English. Instead, we played a game of hide and seek, while exchanging some smiles and laughs. After Sister Maria Daniel Vu Thi Vinh shared Xuân Mai’s story, these memories mean even more to me.

Sister Vinh remembers visiting a local hospital back in 2006 and sitting next to a young pregnant girl who appeared tired and distressed. While both were waiting patiently, a nurse came by and told the girl that her pregnancy was too advanced to consider the abortion she was requesting. Sister Vinh also found out that the girl had just been expelled from the hostel she was staying at, because she didn’t have enough money to pay. Too afraid to return home, the girl had no where to go.

The girl asked Sister Vinh to help with the abortion. Instead, Sister Vinh encouraged the girl to see her pregnancy through. The girl conceded as Sister Vinh agreed to pay for her accommodations at the hostel until the baby was born. A few months later, Sister Vinh accompanied the girl to the hospital where she gave birth to Xuân Mai on December 31, 2006. Four days later, the newfound mother was discharged from the hospital, left her baby with Sister Vinh, and returned home. Sadly, the mother never returned to visit her child. Xuân Mai has been in Sister Vinh’s care ever since.

Xuân Mai hasn’t had the easiest upbringing. Her mother tried concealing her pregnancy by tightly wrapping her belly, which led to some head and brain trauma. Although Xuân Mai is physically fine, she suffered some delays in development, but is otherwise leading a normal life. She is currently in fifth grade and is only moderately interested in school. But Sister Vinh is a constant source of support as she knows that with an education, a brighter future awaits for Xuân Mai and the other children at the center.

Xuân Mai sometimes feels sad and even guilty. But like every child, she has dreams and aspirations. She would love to be adopted and loved by her adoptive parents, wear nice clothes, have a few close friends, and a room of her own.

When we returned to visit the center last Christmas, Xuân Mai joined the other children as we enjoyed sandwiches, milk, and candies. While the other children left after lunch, Xuân Mai stayed behind, and started to play a game of hide and seek with me. That’s when I realized that she hadn’t forgotten our first visit. No words required.


How Can You Help?

“It is easier to build strong children than to repair broken men.” Frederick Douglass.

Donate

The children from the Center for Innocent Children – like Ngoc, Mai, and the twins – come from many places with different backgrounds and contexts. They have unique personalities and various needs. With our continued support, Sister Vinh will be able to carry forward her quest to help these deserving children. Please consider joining us on this journey by contributing to the Happy Planet Children fundraiser.

Get Involved

Children need champions! Get involved, speak out, volunteer and give every child a fair chance to succeed. We’re looking forward to connecting with you online or in person and joining forces on Facebook and LinkedIn. Please don’t hesitate to contact us if you have any questions or would like to make an offline donation.

Related Stories


Vietnamese Translation

by Hannah Do

Mỗi em ở Trung Tâm Bé thơ đều có câu chuyện của riêng mình. Đó là một câu chuyện hầu hết bắt đầu trong đau khổ và tuyệt vọng. Tuy nhiên, đó cũng là một câu chuyện về sự hồi sinh và hy vọng, vì trung tâm đã cung cấp cho những trẻ em này một con đường dẫn đến cuộc sống với tương lai tốt hơn. Mỗi câu chuyện của các em đều rất cảm động và đáng để chia sẻ, từ hoàn cảnh đưa các em đến trung tâm để trở thành những đứa trẻ xinh đẹp và hướng thiện.

Tôi gặp em Vũ Thị Xuân Mai trong lần đầu tiên đến trung tâm. Tuy Chúng tôi không thể nói chuyện vớinhau bằng lời vì bất đồng ngôn ngữ, thay vào đó, chúng tôi cùng chơi trò trốn tìm, đồng thời trao nhau vài nụ cười.

Sau khi Sơ Maria Daniel Vũ Thị Vinh kể với tôi về câu chuyện của Xuân Mai, những kỷ niệm này còn có ýnghĩa sâu đậm với tôi hơn nữa. Vào năm 2006, Sơ Vinh có việc đến thăm một bệnh viện địa phương và ngồi cạnh một cô gái trẻ mang thai. Cô gái có vẻ mệt mỏi và đau khổ. Trong khi cả hai đang ngồi chờ đợi, một y tá đã đến và nói với cô gái rằng thai nhi của cô đã quá lớn, rất khó để phá thai. Đồng thời Sơ Vinh cũng biết thêm là cô gái vừa bị đuổi khỏi ký túc xá mà cô đang ở, vì cô không có đủ tiền để trả. Quá sợ hãi và hoang mang vì không dám trở về nhà, cô gái không còn nơi nào để đi.

Cô gái nhờ Sơ Vinh giúp tiền để cô phá thai. Nhưng thay vào đó, Sơ Vinh đã giúp đỡ trả tiền trọ cho côgái ăn ở để chờ đến ngày sanh nở. Vài tháng sau, Sơ Vinh đi cùng cô gái đến bệnh viện và em Xuân Mai đã ra đời vào ngày 31 tháng 12 năm 2006. Bốn ngày sau, người mẹ mới được xuất viện, để lại em bé với Sơ Vinh và trở về nhà. Đáng buồn thay, người mẹ không bao giờ quay lại thăm con. Xuân Mai đã được Sơ Vinh chăm sóc từ bấy giờ.

Xuân Mai lớn lên và phát triển hơi chậm. Vì Mẹ của em đã cố gắng che giấu việc mang thai của mìnhbằng cách quấn chặt bụng, dẫn đến một ít chấn thương đầu và não. Mặc dù Xuân Mai khỏe mạnh về thể chất, em hơi bị chậm trễ trong quá trình phát triển trí tuệ, ngòai ra thì em vẫn có một cuộc sống bình thường. Em hiện đang học lớp năm và không muốn đến trường. Nhưng Sơ Vinh thường khuyên bảo và là một nguồn hỗ trợ liên tục vì Sơ biết rằng nếu các em được giáo dục tốt, thì Xuân Mai và những đứa trẻ khác ở trung tâm sẽ có một tương lai tươi sáng hơn.

Xuân Mai đôi khi cảm thấy buồn và tuyệt vọng. Nhưng giống như mọi đứa trẻ khác, em cũng có ước mơvà khát vọng. Em rất thích được có cha mẹ nhận nuôi và yêu thương, được mặc quần áo đẹp, có một vài người bạn thân và một căn phòng của riêng mình.

Khi chúng tôi trở lại thăm trung tâm vào Giáng sinh vừa qua, Xuân Mai đã tham gia cùng những trẻ emkhác khi chúng tôi ăn bánh sandwich, uống sữa và ăn kẹo. Trong khi những đứa trẻ khác tản mác đi sau bữa trưa, Xuân Mai ở lại, và bắt đầu trò chơi trốn tìm với tôi. Điều đó đã làm tôi nhận ra rằng em ấy đã không quên chúng tôi trong lần đến thăm em năm ngoái. Không có từ ngữ nào nói lên sự cảm động sâu xa đó.

Bạn có thể giúp đỡ như thế nào?

“Dễ dàng xây dựng những đứa trẻ mạnh mẽ hơn là sửa chữa những người đàn ông hư.” Frederick Douglass

Xuân Mai và những trẻ em khác tại trung tâm đã đến từ nhiều nơi với hoàn cảnh và tình trạng khácnhau. Mỗi em đều có cá tính độc đáo và nhu cầu khác nhau. Với sự hỗ trợ liên tục của chúng tôi, Sơ Vinh sẽ có thể tiếp tục nhiệm vụ cao cả của mình để giúp đỡ những trẻ em xứng đáng này.

Hãy tham gia cùng chúng tôi trên hành trình này bằng cách đóng góp cho Happy Planet Children 2019. Bằng cách quyên góp cho quỹ từ thiện này, bạn đang đưa ra tuyên bố rằng mặc dù bị gia đình bỏ rơi haymồ côi vì cha mẹ qua đời, những trẻ em này xứng đáng có một tuổi thơ lành mạnh, được giáo dục và có cơ hội huởng một cuộc sống tốt hơn.

Sự giúp đỡ của bạn sẽ tạo nên sự khác biệt cho cuộc đời của các em.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s